3 motive pentru un iluminat profesional - iluminatul spatiilor de lucru

3 motive pentru un iluminat profesional - iluminatul spatiilor de lucru

marți, 1 decembrie 2015 06:57:00 Europe/Bucharest

 

 

Iluminatul joacă un rol important in toate domeniile vietii umane. Astfel, pe langa necesitatea clara si obiectiva de a asigura iluminarea spatiilor interioare si exterioare personale si publice, un iluminat performant al spatiilor in care muncim permite creşterea productivităţii muncii si a siguranţei  personalului, micsorandu-se riscul aparitiei accidentelor la locul de munca si a aparitiei oboselii în timpul programului de lucru. 

 

1. Aspecte legale

 

Hotarârea nr. 1091 din 16/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru locul de muncă, publicata in Monitorul Oficial nr. 739 din 30 august 2006, transpune in legislatia interna Directiva 1989/654/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru locuri de munca, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 393/1989, instituie in sarcina angajatorului obligația de a asigura un iluminat corespunzator locurilor de munca.

Iluminatul, atat cel natural, cat și cel artificial, trebuie sa fie suficient și adecvat pentru sanatatea și securitatea personalului. Instalatiile de iluminat din incaperile cu posturi de lucru, de pe caile de acces si de circulatie, trebuie amplasate in asa fel incat sa nu existe riscul de accidentare a personalului ca rezultat al tipului de iluminat instalat.

Locurile de munca in care personalul este expus riscurilor in caz de intrerupere a iluminatului artificial trebuie sa fie prevazute cu iluminat de siguranța/urgența de o intensitate si durata suficiente.

 

2. Factorul economic si de protectie al mediului

 

Pe langa toate astea e indicat sa ţinem cont şi de factorul economic (costuri, durata amortizarii investiţiei), eficienta iluminări spaţiilor de birou în general si eficienta divizarii fasciculului luminos spre fiecare loc de lucru individual.

Astfel, soluţiile inteligente oferite de o companie specializata in proiectare luminotehnica trebuie sa răspunda cerinţelor pentru crearea unui climat cu iluminat optim al spaţiilor de producţie, sa faca o directionare sau divizare clara a fasciculului luminos pe fiecare zona de lucru in functie de tipul acesteia, sa asigure gradul de protecţie (IP) adaptat fiecarui segment din procesul de producţie si sa permita obtinerea unor costuri minime de echipare si exploatare ale sistemelor de iluminat.

Proiectarea instalaţiilor de iluminat industriale este preferabil să se facă de către specialisti cu experienta in domeniu. In sarcina acestora revine responsabilitatea calculului numărului de puncte luminoase, tipul acestora, modalităţile de prindere si directionare, categoriile de corpuri luminoase folosite, gradul de protectie ale acestora, etc.

Iluminatul industrial are nevoie de un sistem bine ales, care sa asigure atat o siguranta sporita la locul de munca si in spatiile adiacente cat si o eficienţă luminotehnica foarte bună precum si valori scazute ale consumului de energie.

Avem nevoie de soluţii fiabile ce asigură iluminat eficient pentru un timp îndelungat, un nivel de iluminare optim si constant, corpuri rezistente la vibraţii, praf si alte intemperii, confectionate din materiale de calitate, cu o perioada de garantie extinsa.

De retinut este faptul ca o proiectare eficienta ne ajută nu doar să micşorăm cheltuielile de mentenanta, riscul aparitiei accidentelor de munca, sa crestem productivitatea si gradul de satisfactie la locul de munca, dar si sa micşorăm emisiile CO2.

 

3. Inovatie si design 

 

Pentru iluminatul birourilor sau iluminat industrial general (spatii auxiliare, spatii de productie/depozitare) sunt din ce in ce mai mult folosite variantele corpurilor de iluminat cu LED. Multitudinea de forme, culori şi dimensiuni pe care acestea le pot avea le transformă într-un element eficient de design, capabile să se adapteze oricărui stil de amenajare al tuturor spaţiilor, respectand toate cerintele enumerate mai sus, aducand in acelasi timp un plus esteticii spatiilor respective.

 
Postat în Info utile De:
Andrian Bacalov
Lasa un comentariu* Câmpuri Obligatorii