Piata Cetatii - Baia Mare, o frumoasa restaurare cu ajutorul luminii

  • prev
  • next

Scopurile acestui proiect de iluminat urban au fost de a restabili memoria celui mai important edificiu din oras - Biserica si Turnul Sf. Stefan - strans legate de nasterea orasului Rivulus Dominarum si de a reda acest spatiu emblematic comunitatii. In urma sapaturilor arheologice efectuate la lucrarile de reabilitare s-a putut reconstrui forma si dimensiunile bisericii care au fost marcate in noul pavaj. Descoperirile arheologice sunt acum vizibile si permit vizitatorilor sa fie informati cu privire la structura si aspectul vechilor cladiri. Interiorul turnului Stefan a fost consolidat, scara a fost reabilitata, clopotele si ceasul au fost restaurate. Spatiile interioare pot fi folosite acum pentru organizarea de expozitii. In timpul lucrarilor de reabilitare au fost descoperite alte doua cladiri ecleziastice: Biserica Sf. Ecaterina si Biserica Sf. Martin.

CERINTA INITIALA

Lucrarile de reabilitare au trebuit sa urmareasca urmatoarele aspecte: conservarea, consolidarea si restaurarea unui obiect de patrimoniu, respectiv realizarea unui spatiu european de muzeu, cu informatii legate de istoria cetatii medievale Rivulus Dominarum . In acest ansamblu, iluminatul a fost o provocare majora pentru echipa care a vrut sa foloseasca potentialul de zi si noapte al intregului obiectiv al Pietei Cetatii.
Obiectivul principal al proiectului in ceea ce priveste iluminarea a fost de a realiza o iluminare care sa sublinieze si sa puna in valoare vestigiile arheologice descoperite alaturi de Turnul Stefan, cel mai vizitat obiectiv turistic din oras.

SOLUTIA APLICATA

Turnul este evidentiat astazi printr-un iluminat general completat de un iluminat local ( de accent ) cu lumina calda focusat pe ferestre și ornamentele rotunde. Acoperisul din tabla de cupru este iluminat cu un spectru de culori calde. Evidentierea se face pe baza neutralitatii, prin iluminarea alba a peretilor. Interiorul turnului, de un farmec aparte, se poate vizita din nou si are un iluminat modern si eficient, avand ca piesa centrala un impozant candelabru realizat la comanda speciala, amplasat in zona interioara a scarii de acces.Pentru vestigiile arheologice ale pietei ne-am propus realizarea unei ambiante discrete printr-un joc de lumina indirecta si lumina generala. Iluminatul de ansamblu al copacilor, vestigiile arheologice, cladirile limitrofe si zidurile istorice sunt scaldate intr-o lumina calda, iar cladirile moderne, punctul de informare si ruinele bisericii Sfantul Martin sunt accentuate prin contrast cu lumina alba neutra.
Solutia adoptata pentru intreagul iluminat a fost de a oferi o atmosfera de iluminare ambientala pe timpul noptii care subliniaza cladirile, copacii si obiectivele principale ale ansamblului: Turnul Stefan, ruinele Bisericii Sfantul Stefan, Biserica Sfanta Ecaterina si Biserica Sfantul Martin, pentru a permite turistilor sa se bucure din plin de farmecul acestora.
Corpuri de iluminat si de control utilizate:
Philips: DecoScene LED, VayaLinear, Decoflood 2
Indal Element LED Structura, IltiLuce, StyllD
Sunteti interesat de o lucrare similara? CONTACTATI-NE